Open your arms for change

Deze blog schreef ik op de dag van een volle maan die in ‘mijn’ sterrenbeeld boogschutter staat met het thema ‘kijken naar je toekomst’. De boogschutter helpt je te tonen wat je pad is in dit leven. Dit is de 7e nieuwsbrief in het 7e jaar dat ik fertiliteitsyoga geef. Het getal 7 heeft in de natuur een bijzondere betekenis. Het staat voor ‘klaar’, ‘het is voltooid’.

Afgelopen tijd werd het me langzaam duidelijk. Het is tijd om wat dingen te gaan veranderen. Eén ervan is dat ik mijn activiteiten met Fertility Yoga & Lifestyle ga afbouwen. Ik heb afgelopen 7 jaar met hart en ziel fertiliteitsyoga gegeven, vrouwen met een nog onvervulde kinderwens gecoacht en twee boeken over dit thema geschreven. Ik heb er enorm veel van geleerd.

Door les te gaan geven en anderen te gaan helpen, hielp ik ook mezelf. Mijn eenzame worsteling kreeg betekenis door de verbinding met andere vrouwen. Mijn donkere toekomstbeeld kreeg de kleuren van de regenboog. Mijn honger naar kennis werd gestild door mijn innerlijke bron van wijsheid. Door te geven, door te delen, door te verbinden, kalmeerde mijn hoofd en ging mijn hart open. En dat zegt nu: ‘het is voltooid.’

There’s a trick to the Graceful Exit. It begins with the vision to recognize when a job, a life stage, a relationship is over – and to let go. It means leaving what’s over without denying its value.
Ellen Goodman

Nu leest dit als een heel zen besluit, maar het inzicht dat het klaar is, kwam bij mezelf nogal hard binnen. Want hoe oncomfortabel mijn eigen worsteling met vruchtbaarheidsproblemen ooit ook was, ik voel me inmiddels enorm thuis in dit thema. Ik heb er zogezegd ‘verstand’ van en ik kan vanuit dit thema veel betekenen voor anderen. Dat biedt comfort. Dus zeggen dat mijn werk nu voltooid is, voelt een beetje gek.

Afgelopen dagen zijn er dan ook heel wat tranen vergoten en kwamen oude patronen stevig omhoog. Zoals daar was mevrouwtje schuldgevoel met wapperend vingertje: ‘je kunt toch niet zomaar anderen die met dit thema worstelen in de steek laten?’ Een lieve collega bracht uitkomst: “Ellen, kijk even terug naar de afgelopen jaren … hoeveel vrouwen voelden zich gesteund door jouw workshops, door jouw boeken, door jouw cursussen, door jou? En daardoor konden zij waarschijnlijk ook weer anderen verder helpen.”

Door haar eerste zinnetje voelde mevrouwtje schuldgevoel direct dankbaarheid. En bij haar laatste zinnetje dacht ik aan een aantal mooie vrouwen, die ik heb leren kennen en vanuit hun worsteling anderen steunen op hun eigen unieke wijze, zoals Isabelle RyckaertAn VandervaerenMaya MeerbeekMarieke van RielMartine van LeeuwenBarbara HeezenEstella Derkx, Rika Lukac. Rondkijkend zie ik hoeveel extra steun is ontstaan voor vrouwen en mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Naast ons oude, vertrouwde en vernieuwende Freya (waarvoor ik schrijf), zijn er de platforms Kinderwensbloggers, Wensouders (België)  en gloednieuw online tijdschrift Kiem.

Open your arms to change, but don’t let go of your values

Dalai Lama

En nu?

Ik voel dat ik dat graag lekker open laat. Mijn lief en ik leren steeds beter te leven vanuit het vertrouwen dat het pad zichzelf ontvouwt. In april merkten we hoe magisch het is om samen retreats te organiseren. Hoe we elk op onze eigen manier samen in staat zijn om een liefdevolle plek te bieden voor bewustwording en groei. Daar willen we meer ruimte aan geven via onze True Nature Retreats. Ook borrelt er een idee voor een nieuw boek, hoewel het gerust nog jaren kan duren voordat dat geschreven is.

Uiteraard blijf ik yogalessen, -workshops en retreats geven, alleen steeds meer met een algemeen karakter. Je vindt ze terug in de agenda. Deze website blijft gewoon online en daarmee dus ook mijn blogs, informatie, video’s, webshop en online cursus. Er komt alleen niets nieuws meer bij. Dat geldt ook voor het YouTube-kanaal. De Facebook pagina gaat verdwijnen. Aan een nieuwe website voor True Nature Retreats wordt gewerkt.

De nieuwsbrief waarvoor je je via deze website op kunt geven, krijgt een algemeen karakter met inspiratie rondom yoga en bewustwording, informatie over onze retreats en andere activiteiten. Misschien vind je het leuk om me zo een beetje te blijven volgen?

Neem gerust contact met me op als je vragen hebt (ellen@yogaempowerment.nl of +31 6 39 506 546).

Veel liefs,
Ellen