Retreat ‘Heel je kinderwens’

25 t/m 29 april 2019 in de natuur van Valencia, Spanje

Als je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen komt op enig moment die angstige gedachte op: ‘Wat als het niet lukt en ik nooit moeder wordt?’ Een vraag die we graag verstoppen onder de hoop dat het heus wel goed komt. Een vraag die we het liefst zo lang mogelijk negeren. Een vraag die we vermijden door ons op alles te storten wat de kansen kunnen vergroten. Een vraag die we hopen nooit te hoeven beantwoorden. Althans … zo ging ik er een tijdlang mee om. Totdat ie zich op een onverwacht ogenblik zo opdrong, dat ik hem niet meer kon negeren.

fertility retreat
Ellen van der Valk

Wat als ik nooit moeder word?

Het enige dat ik op dat moment kon zien, was een zwart gat dat toekomst heette. Dat beeld wilde ik helemaal niet zien! Ik zat nog vol in de fertiliteitsbehandelingen. En toch was er iets in me dat zei dat ik dat zwarte gat moest gaan onderzoeken. Dat het lang niet zo zwart was als het leek. En toen ik goed keek, zag ik inderdaad zowaar een klein lichtpuntje wat me nieuwsgierig maakte.

Door juíst op dat moment ruimte te maken voor die enge vraag, heb ik mezelf een groot cadeau gegeven. Door die vraag toe te laten zag ik namelijk waarop ik afstevende: burn-out, depressie en verzuring. Omdat ik dacht dat mijn levensgeluk afhing van iets waarover ik geen controle had. Me openstellen voor de ‘wat als’-vraag hielp me om beter voor mezelf te zorgen, te kiezen voor wat ik het liefste wilde, maar niet durfde te doen qua werk, stap-voor-stap het ideaalplaatje in mijn hoofd los te laten en me over te geven aan de flow van mijn leven.

Dat moment is nu bijna acht jaar geleden. In de tussentijd zijn er geen kinderen gekomen, ook al hebben we nog een aantal behandelingen gedaan en van alles geprobeerd om zwanger te worden. In dit proces is er voor mij iets magisch gebeurd. Want juist in het verdriet, het gevoel van verloren zijn, vond ik mezelf terug. Vond ik diepe verbinding met mijn lichaam, mijn lief, de natuur en het leven. Mijn kinderwens is niet weg. Maar de lading die erop zat, is verlicht.

‘Heel je kinderwens’ retreat

Op dit moment in mijn leven voel ik een sterke behoefte om een retreat te organiseren speciaal voor vrouwen die voelen dat het tijd is om ruimte te geven aan die ‘wat als ik nooit moeder word‘-vraag.

  • Misschien ben je al lange tijd bezig met behandelingen en vraag je je af hoe lang je nog wilt doorgaan …
  • Misschien maken je leeftijd of -omstandigheden dat de vraag over jouw moederschap opdringt …
  • Misschien weet je dat het niet op de biologische manier gaat lukken en worstel je daarmee …
  • Misschien is er een andere reden dat deze vraag je bezig houdt …

De weg die achter je ligt is jouw weg. De weg die voor je ligt is jouw weg. Deze retreat is als een kruispunt van verschillende wegen, waar er even tijd is om stil te staan en je te verbinden. Met jezelf, je kinderwens en elkaar.

Programma

Tijdens de retreat staan we op allerlei manieren stil bij jouw kinderwens en onderzoeken we op welke manier je de pijn en onzekerheid die eraan is gaan plakken kunt helen. Helen is niet hetzelfde als genezen. Het gaat er niet om dat je je kinderwens loslaat en ook niet dat je alsnog op wonderbaarlijke wijze zwanger wordt. Het gaat om het loslaten van de spanning, het diep in verbinding komen met de moederliefde in jezelf, zonder dat dat pijn doet en het vinden van een hernieuwd perspectief en vertrouwen in het leven, jouw leven.

We putten uit verschillende tradities:

  • Ayurveda & Yoga – om door voeding, leefstijl en beweging meer in balans te komen
  • Sjamanisme – om via rituelen, muziek en healing circles meer in verbinding met je diepste kern te komen
  • Massagetherapie – om door aanraking meer in verbinding met je buik, je intuïtie te komen
  • Familie-opstellingen – om door het helen van familierelaties je eigen plek in deze wereld te vinden

De retreat is volledig verzorgd, zo ook het programma. Voel je echter de behoefte om even iets voor jezelf te doen of wil je een onderdeel skippen, dan staat dat je helemaal vrij.

Coaching

Ter voorbereiding van de retreat heb je een online coachingsgesprek met Ellen. Ook tijdens de retreat is er ruimte voor individuele gesprekken als je daar behoefte aan hebt. Na de retreat heb je nogmaals een online coachingsgesprek met Ellen om je te helpen datgene wat je uit de retreat mee wilt nemen ook thuis in te zetten.

De kracht van de natuur

In de directe omgeving van de locatie kun je prachtig wandelen. Met elkaar gaan we op pad. Onderweg doen we een geleide meditatie op een bijzondere plek, omgeven door de natuur en de elementen. Neem stevige schoenen mee en een broek met lange pijpen … we bewandelen soms ongebaande paden!

Lekker eten

Alle maaltijden worden verzorgd en vers bereid en zijn veelal vegetarisch. We halen inspiratie uit Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde en geven je daarover graag meer uitleg!

Luieren

Tussen de verschillende programma-onderdelen door is er tijd om te luieren. We zijn immers niet voor niets in het land van de siësta! Hoe je die luiertijd invult, is aan jou. Een middagdutje, plonsen in het zwembad, lezen of gewoon zitten, rondkijken en kletsen. Alles is goed.

Locatie: het platteland van Valencia

fertility retreat

De retreat vindt plaats in de directe omgeving van ons huis, gelegen op het platteland van Valencia. Tussen de akkers en natuur.

Er zijn tweepersoons- en eenpersoonskamers, gedeelde douches en toiletten, gezamenlijke keuken en woonkamer. Buiten is er een grote tuin met verschillende plekken waar je samen kunt zijn met anderen of je in je eentje even terug te trekken, bijvoorbeeld in de hangmat. Ook is er een zwembad en een buitendouche waar je kunt afkoelen. De yogalessen doen we lekker buiten in de tuin. Daarnaast is er in de directe omgeving van het huis veel gelegenheid om te wandelen en te hiken.

De locatie ligt op ongeveer 25 minuten rijden van het vliegveld. Je wordt daar opgehaald en weer teruggebracht, maar met eigen vervoer komen kan uiteraard ook.

 • fertility retreat

Praktisch

 • Kosten voor deelname

  Deelname aan de retreat kost € 735. Dit is inclusief:

   • Alle programma-onderdelen (yoga, excursie, massage, coaching, rituelen)
   • 4 overnachtingen op een 2-persoonskamer (toeslag 1-persoonskamer: € 75)
   • Alle maaltijden, drankjes en tussendoortjes
   • Transfer van en naar het vliegveld van Valencia
   • Vier dagen zonder wifi en tv 
   • Twee online coachingsgesprekken met Ellen (voorafgaand en na de retreat)

  Vliegticket, reis- en annuleringsverzekering regel je zelf.

 • Aanmelden

  De ‘Heel je kinderwens’ retreat is van 25 tot en met 29 april 2019. We beginnen en eindigen rond 12:00u. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar ellen@yogaempowerment.nl. Ik neem naar aanleiding daarvan persoonlijk contact met je op.

 • Annuleringsregeling

  Na inschrijving voor de retreat geldt de volgende annuleringsregeling:

  – Bij annulering tot 30 dagen voor aanvangsdatum wordt € 150 in rekening gebracht
  – Bij annulering van 30 dagen tot 7 dagen voor aanvangsdatum wordt 50% van de reissom in rekening gebracht
  – Bij annulering vanaf 7 dagen tot en met aanvangsdatum is er geen restitutie mogelijk

  – Indien er sprake is van een wachtlijst en de gereserveerde plek door een andere deelnemer kan worden ingevuld, wordt er slechts € 150 in rekening gebracht
  – Indien de annulerende deelnemer zelf een andere deelnemer aandraagt, worden er geen annuleringskosten in rekening gebracht. Het aanmeldingsformulier van de vervangende deelnemer dient uiterlijk 2 dagen voor aanvang door Yoga Empowerment te zijn ontvangen.
  – Indien de annulerende deelnemer zich op moment van annulering inschrijft voor een toekomstige retreat, kunnen er met wederzijds goedvinden afwijkende afspraken gemaakt worden.

 • Vragen?

  Vraag je je af of deze retreat iets voor je is? Twijfel je of het aansluit op jouw behoeften? Weet je niet zeker of je wel geschikt bent om met onbekenden zonder wifi op een Spaanse heuvel te zitten? Heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met me op: ellen@yogaempowerment.nl of +31 (0)6 39 506 546. Dan bekijken we samen of dit echt is wat je zoekt en jou verder helpt.

 • True Nature Retreats

  Kun je niet op de aangegeven data? Of wil je juist even afstand nemen van dit thema? Dan spreekt het je wellicht aan om mee te gaan op één van de algemene retraites die ik samen met mijn man Joost organiseer onder de noemer ‘True Nature Retreats’.

  De True Nature Retreats zijn toegankelijk voor iedereen die behoefte heeft aan yoga, meditatie, natuur en zelfreflectie. De eerstvolgende True Nature Retreats staan gepland voor 3 t/m 7 december 2018, 11 t/m 14 april 2019 en 5 t/m 11 mei 2019.

  Voor meer informatie en aanmelden stuur je een e-mail naar ellen@yogaempowerment.nl.

 • Voor- of napret in Valencia

  Indien gewenst kun je voor en/of na het retreat nog een aantal dagen genieten van de stad Valencia. We hebben daar twee leuke accommodaties, mocht je je verblijf willen verlengen (minimaal 3 nachten). Vraag naar de mogelijkheden via ellen@yogaempowerment.nl of +31 6 39 506 546.