fertiliteitsyoga

Fertiliteitsyoga

In West-Europa krijgt 1 op 6 koppels te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Als het je overkomt, zet dat je wereld meestal flink op z’n kop. Die prachtige wens om het leven voort te zetten, verandert in een pijnlijk en confronterend thema dat veel stress oplevert en allesoverheersend aanwezig is. Vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. Als ervaringsdeskundige en yogadocent heb ik ervaren hoe waardevol yoga is als je te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen.

Daarbij gaat het me niet alleen om het leren van fysieke houdingen die je vruchtbaarheid ondersteunen. Het gaat ook om regie krijgen over wat er zich in je hoofd afspeelt, zodat je meer rust ervaart, ook als die wens (nog) niet vervuld is. Ik heb ervaren hoe helend het is om zin te geven aan groot verdriet. Bewustwording van je overtuigingen, je emoties en het veranderen van je perceptie maken ruimte om in contact te komen met diepere drijfveren. Zodat je – ook als het gewenste kindje er (nog) niet is – jouw vader- of moederliefde in de wereld kunt zetten.

Ik geloof niet in een ‘standaard’ oplossing voor iedereen en ook niet dat het leven volledig maakbaar is. Maar wel dat er heel veel dingen zijn, die je zelf kunt doen als je kampt met vruchtbaarheidsproblemen en ook dat je onvervulde kinderwens een bron van inspiratie kan zijn als je er anders naar durft te kijken.

Mijn kennis, ervaring en levenslessen deel ik in workshops, retreats, een online cursus en mijn boeken. Zo kun je zelf kiezen welke manier(en) het beste bij jouw behoeften en mogelijkheden aansluit(en). In alles wat ik doe betrek ik het lichaam, de geest en de ziel: een body, mind & soul aanpak. Waarbij ‘body’ staat voor gezondheid, ‘mind’ voor geluk en ‘soul’ voor zingeving. In onderstaande tekst lees je meer over mijn visie en ervaringen.

fertiliteitsyoga

Fertiliteitsyoga – body, mind & soul

Op fysiek niveau kan fertiliteitsyoga helpen om de doorbloeding in het buikgebied te stimuleren, het zenuwstelsel te kalmeren, het hormoonstelsel in balans te brengen en het algeheel functioneren van het lichaam te verbeteren. Fertiliteitsyoga wordt daarom vaak gekoppeld aan het verhogen van de kansen op een zwangerschap. Wetenschappelijk is daar, zeker in Nederland, nog weinig bewijsmateriaal voor. Ik geloof en heb ervaren dat fertiliteitsyoga de natuurlijke vruchtbaarheid kan verbeteren.

Maar fertiliteitsyoga gaat mijn inziens niet alleen daarom. Het omvat veel meer dan dat. Als het leven doorgeven niet vanzelfsprekend is, komt de reden van je eigen bestaan vaak op losse schroeven. Dat is beangstigend en dan gaan we op zoek naar controle: door blijven gaan met behandelingen en daarin steeds grenzen verleggen, heel strikt letten op eten en leefstijl, allerhande wondermiddeltjes uitproberen, etc. Vanuit de overtuiging dat ons probleem is opgelost als we eenmaal zwanger zijn. Maar dat is een illusie.

Fertiliteitsyoga kan juist in deze periode van grote onzekerheid en kwetsbaarheid een stevig anker zijn en steun geven op alle fronten: fysiek, mentaal, emotioneel én spiritueel.

Dan komen we tot de werkelijke betekenis van yoga: verbinding. Yoga leidt er uiteindelijk toe, dat je in diepe verbinding bent met jezelf en de wereld om je heen. Waarin je leeft zonder weerstand tegen wat is, zonder angst voor wat komt en zonder spijt over wat is geweest, omdat je ziet welke betekenis het leven, jouw leven daadwerkelijk heeft.

Voeding – body

Als een boom geen vruchten draagt, kijkt de ‘bomendokter’ eerst naar de voedingsbodem en hoe de boom geworteld is. Als een koe niet zwanger wordt, kijken de boer en de veearts naar de voeding en leefomstandigheden van het dier. Er is (nog) geen westerse fertiliteitsarts die als eerste naar je eet- of leefpatroon zal vragen als het niet lukt om zwanger te worden (of te blijven). Maar net als bij bomen en dieren hebben voeding en leefstijl veel invloed op onze natuurlijke vruchtbaarheid.

Wat zijn de basics van gezonde voeding? Met welke voedingsmiddelen kun je je energieniveau verbeteren en je natuurlijke vruchtbaarheid een handje helpen? Het is daarbij belangrijk om te kijken naar jouw lichaamstype en specifieke klachten. Ayurveda – de traditionele Indiase geneeskunde – biedt met haar ongekende wijsheid heel veel inzicht in het ontstaan van disbalans in het lichaam en hoe je die vervolgens heel praktisch met voeding, kruiden en bereidingswijze kunt herstellen. Daarbij is niet alleen hetgeen dat je eet van belang, maar ook hoe je eet en leeft.

voeding vruchtbaarheidsproblemen
happiness

Happiness – mind

Zwangerschappen in je omgeving, de ‘wachtweken’ tijdens behandelingen, de eeuwige vragen ‘Wat doe ik toch verkeerd?’ en ‘Waarom is het ons niet gegeven?’, zorgen over de toekomst, de impact op vriendschappen, je relatie, je werk, etc. Vruchtbaarheidsproblemen leveren een hoop onrust op in je hoofd en al dat gepieker is misschien wel de grootste worsteling. Met technieken uit de yoga en het Tibetaanse boeddhisme (de oorsprong van mindfulness) kun je veel leren over de werking van je ‘mind’, hoe je je gedachten kunt kalmeren en hoe je wat meer kunt ontspannen in het ‘nu’. Daarnaast helpen  (zelf-)coachingsopdrachten je te onderzoeken welke mentale stressoren, negatieve gedachten en onbewuste overtuigingen jou het meest uit balans brengen. Je leert je eigen gedachtegang te doorzien en desgewenst te veranderen, zodat al die gedachten minder invloed hebben op jouw levensgeluk.

Zingeving – soul

‘Waarom overkomt ons dit?’ Een vraag die ik mezelf talloze keren heb gesteld. Ik vond het ronduit oneerlijk! Was boos op de loer die het leven me draaide, bang voor de toekomst en verdrietig dat dát waar ik zo naar verlangde ons niet gegeven leek. Nu ik erop terugkijk voel ik vooral diepe dankbaarheid. Want juíst door die pijnlijke, onvervulde kinderwens werd ik gedwongen om naar mezelf op zoek te gaan. Wie ben ik, als ik geen moeder word? Wie ben ik, als ik niet meer in het ‘maatschappelijke ideaalplaatje’ pas? Wat betekent onze relatie als we geen kinderen krijgen?

Confronterende vragen waar je liever niet over na wilt denken, zeker als je nog midden in de worsteling zit. Maar juist door er – in het heetst van de strijd – wel ruimte aan te geven, creëer je lucht. Juist door je angsten aan te kijken, ontdek je de schatten die erin verborgen liggen. Pel je laagjes in jezelf af, waardoor je steeds beter begrijpt wie je bent en wat je hier op aarde doet. En die ontdekking levert je innerlijke rust, happiness en wijsheid op.

onvervulde kinderwens

Yoga Therapie & energetisch lichaamswerk

Mind, body & soul zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu. Belemmerende overtuigingen, onbewuste angsten of onverwerkte ervaringen en emoties kunnen mijn inziens dan ook invloed uitoefenen op zwanger worden of blijven. Yoga therapie en energetisch lichaamswerk kunnen dat wat onbewust en onverwerkt is naar het bewustzijn brengen en het zelfhelend vermogen van het lichaam activeren, zodat de blokkade kan worden opgelost. Als je hier meer over wilt weten, neem dan contact op via ellen@yogaempowerment.nl of +31 6 39 506 546.

Ervaringen van anderen

“Fertiliteitsyoga is voor mij erg belangrijk geweest bij het krijgen van mijn baby’tje Bram. Ik ben ervan overtuigd, dat deze vorm van yoga positief heeft bijgedragen aan mijn vruchtbaarheid. Daarnaast gaf de cursus mij ook innerlijke rust en kracht.”
Judy over het FY&L-weekend

“Dankzij de positieve screencasts heb ik de afgelopen 2 maanden meer rust gekregen en meer vertrouwen, dat ik het pad van mijn onvervulde kinderwens op mijn manier kan bewandelen. De yoga is voor mij van nog grotere waarde gebleken dan ik van tevoren dacht.”
Ismay over de online cursus

“Eén van de betere boeken met dit onderwerp. Indrukwekkend, fijn geschreven, inspirerend en sterk! Een echte aanrader dus!!!”

Carla over Baby in mijn hoofd

Fertiliteitsyoga iets voor jou?

Je hebt de informatie over Fertility Yoga & Lifestyle gelezen en meer inzicht in wat fertiliteitsyoga inhoudt. Misschien vraag je je af of dit iets voor jou is? Of het je verder kan helpen in jouw specifieke situatie? Stel al je vragen gerust in een e-mail (ellen@yogaempowerment.nl) of telefoongesprek (+31 6 39 506 546).

Agenda

In de agenda vind je een overzicht van alle aankomende workshops, online cursussen en retreats.

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen