Ellen van der Valk

Eigen ervaringen met een kinderwens

Sinds 2012 geef ik fertiliteitsyoga aan vrouwen die worstelen met een (onvervulde) kinderwens. Ik ben hiermee begonnen vanuit mijn eigen ervaringen met vruchtbaarheidsproblemen. Toen het bij mijn man en mij niet lukte om zwanger te worden, zelfs niet met behulp van medische behandelingen (iui en ivf) en vervolgens een ultragezonde leefstijl, bleek yoga voor mij steeds een onmisbare steun en enorme inspiratiebron.

Yoga leerde me om te ontspannen, om beter voor mezelf te zorgen, om te reflecteren en om rust te vinden in de achtbaan. Door yoga begon ik weer te voelen, durfde ik mijn lichaam weer te vertrouwen en ontdekte ik de wijsheid ervan. Ik leerde ons probleem vanuit een ander perspectief te bekijken. En dat – ook als het ‘ideale plaatje’ er in de praktijk anders uitziet dan ooit bedacht – mijn  leven vol inspiratie, diep geluk en plezier kan zijn.

Het leven brengt soms moeilijkheden op je pad brengt, maar als je durft stil te worden, de controle los te laten en jezelf open te stellen … dan ontdek je na een tijdje dat het eigenlijk vermomde schatten zijn. Want juíst door de uitdagingen, leren we weer naar onze intuïtie te luisteren en op onszelf te vertrouwen. En het wonder van het leven en de liefde te ervaren. Het is mijn passie en missie om anderen daarin middels yoga, coaching en mijn schrijfsels te begeleiden.

baby in mijn hoofd

Over mijn zoektocht schreef ik het boek Baby in mijn hoofdBekijk de boektrailer, een preview of de recensies voor een voorproefje.

Fertiliteitsyoga

Ik heb ontdekt dat er heel veel dingen zijn, die je kunt doen om je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier te verbeteren. Ook yoga en meditatie horen daarin thuis. En ik vind het belangrijk dat iedereen die daarvoor openstaat, dat te weten komt.

Ik geloof echter niet dat het leven volledig maakbaar is. En dat, hoe goed je je best ook doet, je de vervulling van je wens niet af kunt dwingen. Dat accepteren helpt om jezelf meer open te stellen voor wat het leven je aanreikt. En ik geloof er dan weer wel in dat het leven altijd iets in petto heeft, waarmee je jouw wens op een andere, vervullende manier vorm kunt geven. Die bron van creativiteit in jezelf (terug)vinden, dat is waar het voor mij omgaat en waar fertiliteitsyoga in kan helpen. Fertiliteitsyoga omvat voor mij dan ook veel meer dan het doen van yogahoudingen, die de kans op een zwangerschap mogelijk vergroten.

Wat ik bied is een veilige plek waar je inspiratie, (h)erkenning, inzichten en handvatten vindt. Waar je even afstand kunt nemen van je gepieker. Waar je leert wat je wél kunt beïnvloeden. En hoe over de rest de controle kunt durven loslaten. Waar er ruimte is voor jouw emoties, maar ook voor een ander perspectief, humor en lichtheid. Zodat je weer wat dichter bij jezelf komt en van daaruit met meer vertrouwen en rust verder wandelt op jouw unieke pad.

Meer informatie over:

boek over vruchtbaarheidsproblemen

Fertility Yoga & Lifestyle staat vol met praktische uitleg, tips en adviezen om jezelf te ondersteunen bij vruchtbaarheidsproblemen. Er zitten allerlei handige filmpjes bij, zodat je het thuis makkelijk kunt oefenen.

Achtergrond & opleidingen

Voordat ik in 2011 yogadocente werd, werkte ik – na een studie Internationale economie – ruim 10 jaar in het bedrijfsleven. Ik deed toen af en toe aan yoga, maar vond mezelf er heel ‘slecht’ in, omdat mijn lichaam niet bepaald flexibel en sterk was. Een yogales voelde vaak als een worsteling, waarin ik mezelf zowel lichamelijk als mentaal tegenkwam. En toch voelde ik me daarna altijd veel beter.

Ik werd nieuwsgierig naar het geheim van yoga en begon in 2010 de 200-uurs Yoga Alliance Teacher Training van Yogasite, gegeven door Dorinda Farver, Neva Ingalls en Robert Boustany. Tijdens deze opleiding ontdekte ik dat yoga veel meer is dan het doen van (soms) ingewikkelde houdingen. Dat het een systeem is waarin lichaam, geest en ziel weer met elkaar verbonden worden, waardoor ik meer energie, liefde en zingeving ging ervaren.

Na het behalen van mijn certificaat in 2012 startte ik direct met de 500-uurs Advanced Yoga Alliance Teacher Training van Robert Boustany. Deze opleiding is gebaseerd op Pralaya Yoga, een bijzonder yogasysteem waarin voor mij alles samenkomt. Het bracht me een enorme verdieping, vooral het therapeutisch inzetten van yoga bij fysieke, mentale en/of emotionele klachten. In 2016 rondde ik ook deze opleiding succesvol af en begon ik met de Post 500-uurs opleiding van Robert Boustany, waarin de verdieping op energetisch werk ligt.

Naast Pralaya Yoga ontdekte ik in 2015 ook het Tibetaanse Tantrayana boeddhisme bij lama Tulku Lobsang Rinpoche. Ik volgde bij hem o.a. tweemaal een retraite over Tummo (Inner Fire) en Tsa Lung. Deze teachings integreer ik in mijn eigen dagelijkse practice. Sindsdien ervaar ik meer mentale stabiliteit, een dieper geluksgevoel en sterkere connectie met al het leven om mij heen.

Robert Boustany en Tulku Lobsang Rinpoche zijn op dit moment mijn belangrijkste leraren. Ik heb enorm veel bewondering voor hun werk in deze wereld en ben dankbaar dat ik hun immense wijsheid, liefde en betrokkenheid mag ontvangen.

fertiliteitsyoga ontspanning

Tulku Lobsang Rinpoche en Robert Boustany

Nieuwsbrief