Voeding als basis voor je vruchtbaarheid

voeding vruchtbaarheidsproblemenVoeding als basis voor je vruchtbaarheid? Als een boom geen vruchten draagt, kijkt de tuinman eerst naar de voedingsbodem. Als een koe maar niet zwanger raakt, kijkt de boer altijd eerst naar de voeding die het dier krijgt. Een huisarts of fertiliteitsarts heeft echter meestal geen oog voor wat jij dagelijks op je bordje schept.

In de eeuwenoude Oosterse geneeskunde, zoals TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) en de Indiase Ayurveda, vormt voeding een belangrijk onderdeel van elke behandeling bij ziekte en van preventie van ziekte. In de Westerse geneeskunde is dat niet (meer) het geval. Artsen krijgen géén opleiding in de invloed van voeding op gezondheid. Maar voeding is – naast ademhaling – de belangrijkste energiebron van je lichaam, de bouwstof van alle cellen én het beïnvloedt elke hormonale actie. We verschillen daarin niet van planten of dieren. Eigenlijk is het dus heel raar dat voeding geen aandacht krijgt in de medische wereld.

Als je zelf op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid wilt verbeteren, is goede voeding ontzettend belangrijk! In mijn ogen zou een gezond voedingspatroon, samen met een goedwerkende spijsvertering, de basis moeten zijn die vooraf gaat aan hormoonbehandelingen.

Voeding in onze huidige maatschappij

Wanneer je voeding wil gaan gebruiken om je gezondheid – en daarmee ook je vruchtbaarheid – te verbeteren, is het allereerst belangrijk om even stil te staan bij we tegenwoordig met voeding omgaan. Dat is in de afgelopen eeuw drastisch veranderd: voeding is een commercieel product geworden. Waar we vroeger met de seizoenen mee aten, verwachten we nu dat elk product op ieder moment van het jaar beschikbaar is. Het wordt industrieel voorbewerkt en zit – ondanks alle strenge regels die er gelden – vol met toevoegingen: conserveringsmiddelen, smaakversterkers, geur- en kleurstoffen, stabilisator en glucose-fructose stroop, etc.

Boeren en tuinders worden gedwongen om grote hoeveelheden tegen zo laag mogelijke kosten te produceren. Om dat te kunnen realiseren worden pesticiden, kunstmest, kunstmatige rijping en genetische manipulatie inzet. En antibiotica, groeiverbeteraars en mega-stallen met weinig ruimte, daglicht en frisse lucht voor vlees- en zuivelproductie.

Wat doet dat met ons lichaam?

Ook al is onze manier van eten ingericht op snel en makkelijk … onze lichamen zijn dat niet. Die nemen nog steeds op dezelfde manier voeding en voedingsstoffen op als ze in de oertijd deden. Veel van de synthetische toevoegingen aan ons voedsel, kan ons lichaam helemaal niet goed verteren. Dat geldt ook voor bestrijdingsmiddelen, zware metalen en andere belastende stoffen die in onze voeding zitten. Deze stoffen ontregelen niet alleen je natuurlijke lichaamsprocessen, ze ontnemen je ook de toch al beperkte hoeveelheid vitaminen en mineralen in bewerkt voedsel. Bovendien worden deze belastende stoffen opgeslagen in vetcellen en slijmvliezen, als je lichaam niet in staat is om ze af te voeren. Daar kunnen ze op den duur problemen en klachten veroorzaken, die je vruchtbaarheid op een negatieve manier kunnen beïnvloeden.

Wat nu?

Wanneer je voedingspatroon structureel meer belastend dan ondersteunend is, kan je lichaam zich niet richten op het herstellen van onder andere je hormoonbalans en cellen. Gelukkig heb je hier zelf veel invloed op! Door betere keuzes te maken in je eetpatroon, geef je je lichaam de ruimte om te herstellen. In een serie van toekomstige blogs nemen we je stap-voor-stap mee, zodat je ontdekt wat je zelf kunt doen. Daarbij gaat het niet om perfectie, maar te leren ontdekken hoe je door andere gewoontes je eigen energieniveau, hormoonbalans en vruchtbaarheid kunt verbeteren.

Mijn stelregel als het over gezonde voeding is dat het gaat over vers, natuurlijk en liefde:

“Gezonde voeding is met liefde en aandacht groot gebracht in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Het heeft de tijd gekregen om in zijn eigen tempo te groeien en ligt kort na oogst zonder tussenstations in jouw keuken. Waar je het met diezelfde liefdevolle aandacht bereidt en opeet. Als we er van uit gaan dat alles uit energie bestaat, dan geloof ik ook dat alle liefde die er tijdens dit proces in wordt gestopt, uiteindelijk in ons lichaam terecht komt.”

Heb je zin om je er verder in te verdiepen? Lees dan mijn eerdere blog over voeding en vruchtbaarheid met o.a. voedingsvalkuilen en praktische tips die je kunnen helpen om aanpassingen in je voedingspatroon te maken.