Een alternatieve kijk op je vruchtbaarheid

Al een aantal jaar schrijf ik met veel plezier mee aan Freya Magazine. Freya is een Nederlandse stichting die zich inzet voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen en/of ongewenste kinderloosheid. Het was zo ongeveer mijn eerste online stop toen ik een beetje angstig begon te erkennen dat zwanger worden bij ons niet vanzelf leek te gaan. De website van Freya gaf me handvatten voor zo’n beetje alles waarmee je te maken krijgt in dit proces: van het medische circuit tot reacties in je omgeving. En bovenal ontdekte ik op hun website ook dat ik zeker niet de enige was met dit probleem, terwijl ik op dat moment eigenlijk niemand kende niet spontaan zwanger werd.

Naarmate ons traject langer duurde en ik anders in ons proces ging staan, veranderde ook mijn relatie met Freya. Van stille meelezer groeide ik in de rol van vrijwilliger. Eerst door af en toe een workshop yoga te geven op bijeenkomsten. Daarna door een lezing te geven over onze ongewenste kinderloosheid op een themadag en vervolgens, toen mijn eigen boek af was, als schrijver voor het mooie Freya Magazine. Het is leuk en inspirerend om met anderen zoiets tastbaars te creëren voor mensen, wiens situatie we allemaal zo goed kennen.

Voor de 4e uitgave van 2018 schreef ik het coverartikel. Me op het lijf geschreven, omdat het thema van dit magazine ‘alternatieve geneeswijzen’ was. Mijn lievelingsvorm van geneeskunde :)! Binnen de redactie kreeg dit nummer de naam ‘hocuspocus-zwanger’ en juíst daarom wilde ik dit artikel zo graag schrijven. Want vanuit ons Westerse denken lijken veel geneeswijzen uit de alternatieve hoek inderdaad meer op tovenarij – of kwakzalverij voor de extremisten – dan op een gedegen systeem. Hoe kunnen naaldjes in je teen in hemelsnaam je vruchtbaarheid verbeteren? Maar als je er wat dieper induikt, is het eigenlijk vaak best wel logisch. Je moet gewoon even een andere bril op zetten, anders kijken dan je gewend bent.

Tijdens het redigeren werd ik hier en daar even teruggefloten naar de realiteit van mijn redactiegenoten. Teveel jargon, onduidelijke termen en zelfs een beetje zweverigheid. Vind ik natuurlijk niet leuk als dat over mijn tekst gezegd wordt! Maar juist daardoor was het schrijven zo leerzaam en waardevol. Ik geloof namelijk dat de beste medische zorg voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen bestaat uit een samenwerking tussen regulier en alternatief (wat ik vanaf nu graag complementair wil noemen). En het voelt eigenlijk wel als een missie om mee te helpen aan de verbinding tussen beiden. Maar dan is het wel belangrijk dat die complementaire zorg beter begrepen wordt door reguliere medici en patiënten. Zodat in de toekomst niemand het zonder meer af doet als ‘kwakzalverij’, maar ieder voor zichzelf – met advies van verschillende specialisten – op zoek kan gaan naar zijn of haar optimale behandeltraject.

Een alternatieve kijk op je vruchtbaarheid (klik hier om online te lezen)

Het artikel gaat over wat acupunctuur (de traditionele geneeswijze uit China) en Ayurveda (de traditionele geneeswijze uit India) kunnen bijdragen als je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen of een onvervulde kinderwens. Aan het woord zijn Gilles Stoop (www.acupuncturist.nl) en Lies Ameeus (www.lies-ameeuw.com). Dankbaar dat zij hun grootste passie, kennis en enthousiasme wilden delen. En ik beloof dat er een verdieping komt op dit artikel. Niet in het magazine, maar wel op mijn website.

I’ll keep you posted!

PS Voel je ook de behoefte om iets positiefs te doen in jouw leven rondom het thema kinderwens? Kijk voor inspiratie eens naar de vrijwilligersvacatures bij Freya.

Foto credits: Eelco Hofstra van Line of Sight Fotografie