Slagingskansen vergroten met fertiliteitsyoga

Slagingskansen vergroten met fertiliteitsyoga

Al sinds ik er les in geef, vraag ik me af hoe ik fertiliteitsyoga het beste kan omschrijven. Als ik naar sommige andere yogadocenten kijk die deze vorm van yoga aanbieden, dan lees ik vooral de doelmatige kant ervan: yogahoudingen doen om je hormoonbalans te herstellen en je vruchtbaarheid te verbeteren. Vaak aangevuld met succesverhalen, lees: zwangerschappen en blije baby’s. Soms wordt er zelfs gesproken over je slagingskansen verhogen.

Het moge duidelijk zijn dat ik geloof en heb ervaren dat fertiliteitsyoga – het liefst gecombineerd met voeding en leefstijl – goed kunnen zijn voor je vruchtbaarheid. Maar er moet me iets van het hart. Het voelt voor mij namelijk helemaal niet goed om fertiliteitsyoga te koppelen aan slagingskansen en succesverhalen. En ik word nogal getriggerd als anderen dat wel doen. Dat zegt waarschijnlijk vooral iets over mijn persoonlijke worsteling om mezelf serieus te nemen als fertiliteitsyoga docent, terwijl ikzelf geen ‘succesverhaal’ ben. Maar ik wil in deze blog wel graag mijn perspectief delen.

De televisie op bezoek

Een aantal jaar geleden kwam er een programmamaker bij mij op bezoek. De beste man wilde een tv-programma maken over complementaire geneeswijzen bij vruchtbaarheidsproblemen. Fertiliteitsyoga was daarin één van de centrale thema’s. We hadden een leuk gesprek, waarin ik het gevoel had dat we lekker op één lijn zaten. Tot de laatste vraag.

“Wat is jouw slagingspercentage?” vroeg hij met serieuze blik.

“Mijn slagingspercentage? Wat bedoel je daarmee?” vroeg ik verbaasd.

“Nou, hoeveel vrouwen uit jouw cursus raken zwanger?” verduidelijkte hij.

“Uh, nou … geen idee eigenlijk, dat houd ik niet bij” reageerde ik wat onzeker.

Daarna was het gesprek afgelopen. Weinig geïnteresseerd in een vervolg nam hij afscheid. En ik bleef met een knoop in mijn maag achter. Dit had misschien wel een enorme doorbraak kunnen worden als ik de cijfers paraat had gehad.

“Maar waarom heb je die percentages dan niet paraat?” vroeg de manager van de yogaschool waar ik de cursussen gaf.

“Eerlijk? Het interesseert me eigenlijk niet. Ik wil vrouwen in deze situatie gewoon een veilige plek geven waar ze tot zichzelf kunnen komen. Waar ze rust ervaren, leren om goed voor zichzelf te zorgen en het vertrouwen in zichzelf en hun lichaam kunnen herstellen. Dat is waar ikzelf destijds behoefte aan had. Of ze vervolgens zwanger worden of niet … dat ligt niet in mijn invloedssfeer. Daar ga ik dan toch geen succespercentages op plakken?!” zei ik met tranen in mijn ogen.

“Juist!” antwoordde ze met een grote glimlach en vette knipoog.

Wat is geslaagd?

Eerlijk  is eerlijk – die slagingskansen vergroten was voor mij een belangrijke reden om me 8 jaar geleden in fertiliteitsyoga te verdiepen. Mijn man en ik zaten toen midden in onze eerste ivf-behandeling. De grote hoeveelheid synthetische hormonen, de klinische omgeving van het ziekenhuis… Het voelde allemaal zo onnatuurlijk en buiten onze invloed. Ik had enorme behoefte om zélf iets te kunnen doen. Iets dat mijn vruchtbaarheid ondersteunde in plaats van alle natuurlijke processen overnam.

Maar uiteindelijk gaat yoga niet samen met slagingskansen, vind ik. Niet als geslaagd in deze context zwanger betekent tenminste. Een slagingskans is hartstikke duaal. Dualiteit is het besef dat uitgaat van tegengestelden: zwart-wit, goed-fout, geslaagd-gefaald. Het doel van yoga is juist het duale denken te overstijgen en tot verlichting te komen. Om zonder oordeel te ontspannen in wat is en wat zich aandient. Dit is volgens mij het grootste geschenk van yoga.

Ik begrijp heel goed dat collega yogadocenten enthousiast ‘hun’ successen delen. Ook ik joechel regelmatig over hoe goed yoga is voor van alles, dus ook voor je vruchtbaarheid. En ook ik wil graag dat er meer aanmeldingen komen voor mijn workshops, want ook ik moet mijn glutenvrije boterham immers beleggen. Het is verleidelijk om succesverhalen te gebruiken, want wij zijn daar in onze Westerse wereld nogal gevoelig voor. Maar het is wel interessant en belangrijk om stil te staan bij de betekenis van succes en geslaagd.

Want wat is succesvol? Wat is geslaagd? Zijn dat alleen degenen die na een workshop of cursus zwanger worden? Of zijn dat óók de vrouwen en mannen wiens wens niet vervuld wordt, ook al hebben ze er binnen hun mogelijkheden alles aan gedaan? De vrouwen en mannen die – net als de ‘succes’ groep – de moed hebben goed voor zichzelf te zorgen in een uiterst moeilijke fase van hun leven? De vrouwen en mannen die – net als de ‘succes’groep het lef hebben om (op enig moment) hun eigen pad te volgen, het geprobeer los te laten? Omdat ze – net als de ‘succes’ groep – stil durven te staan op hun yogamatje om ruimte te geven aan pijnlijke emoties en het vertrouwen in hun lichaam en zichzelf te herstellen? Omdat ze na een uitdagend transformatieproces – net als de ‘succes’ groep – vorm kunnen geven aan hun moeder- of vaderrol, ook al ziet die rol er anders uit dan van tevoren bedacht en gehoopt.

Fertiliteitsyoga vergroot mijn inziens de kansen op een gezonde zwangerschap. Ooit zal de wetenschap dat hopelijk ondubbelzinnig uitwijzen. Maar fertiliteitsyoga geeft in ieder geval verlichting van het lijden onder een nog onvervulde kinderwens. Dat is waar fertiliteitsyoga wat mij betreft om gaat.

Ik hoop dat we met elkaar de termen ‘geslaagd’ en ‘succesvol’ wat kunnen oprekken. Moet lukken toch, met een beetje yoga?