Voeding en vruchtbaarheid

Elke cel in ongranaatappel vruchtbare voedings lichaam wordt opgebouwd uit wat we eten (en drinken). Iedere hormonale actie wordt beïnvloed door onze voeding. Kortom: voeding is ongelofelijk belangrijk voor je vruchtbaarheid én voor je welzijn.

Ook in mijn workshops en retreats speelt voeding voor je vruchtbaarheid een belangrijke rol. Niet alleen de theorie, maar ook de praktijk – het leukste deel volgens sommige deelnemers.

Toch heb ik tot nu toe nauwelijks over voeding en vruchtbaarheid geschreven op mijn website en nog helemaal niet in mijn blog. Niet omdat het dus niet belangrijk is! Waarom heb ik dat zo lang uitgesteld? Eerlijk? Omdat ik het een lastig thema vind! Om verschillende redenen. Die ga ik je uit de doeken doen. Als je dat niet interessant lijkt, kun je snel naar beneden scrollen voor een aantal praktische voedingsadviezen. Maar ik hoop dat je met onderstaande mee wilt lezen, omdat het je helpt bewustzijn op dit thema te creëren en je eigen weg te vinden in het grote voedingswoud.

Voeding als stressfactor voor je vruchtbaarheid

Hoewel voeding veel kan betekenen voor je gezondheid, welzijn en dus ook je vruchtbaarheid, kan het tegelijkertijd gemakkelijk een stressfactor worden. Je strikt te houden aan allerlei voedingsadviezen, geeft je een gevoel van controle. Als het vervolgens toch niet lukt om zwanger te worden, schieten wij vrouwen – althans veel van ons –  al snel een schuldgevoel: “Ik heb het niet goed genoeg gedaan.” En dus gaan we er de volgende ronde nóg strenger tegenaan.

Bezig zijn met je voeding kan je daarbij zo’n oppepper geven, dat de hoop je naar het hoofd stijgt. Vervolgens word je ongesteld en uit frustratie en teleurstelling kieper je meteen al je goede gewoontes overboord. HIER MET DIE GROTE REEP CHOCOLADE! (die cacao is soms overigens juíst hartstikke goed voor je vruchtbaarheid, maar dat komt vast ook nog eens aan bod). Meestal komt daarna alsnog onze vriend schuldgevoel om de hoek kijken.

Deze actie-reactie spiraal levert stress op en doet misschien wel al het goede van gezonde voeding teniet. Daarom belangrijk om te onthouden:

 • Voeding is er om jou te voeden (en hopelijk op termijn ook het baby’tje in je buik), niet om je het gevoel te geven dat je het niet goed doet.
 • Voeding is over het algemeen géén quick-fix
 • Voeding gaat over véél meer dan het binnenkrijgen van de juiste (hoeveelheid) vitamines en andere belangrijke stofjes

Om uit die valkuil van voeding als extra stressfactor te blijven, is het belangrijk dat het aanpassen van je eetgewoontes voor jou leuk, haalbaar en motiverend is. De beste manier daarvoor is om het beoogde resultaat – positieve test en babygeluk – een beetje los te laten en het te doen voor die ene belangrijke persoon in jouw leven: jij dus! Zorg dat het leuk wordt door je creativiteit in te zetten. Geen strenge regels, maar ontdekken en onderzoeken wat voor jou werkt. Geen strakke deadline, maar tijd om te veranderen en te wennen. Geen vieze dingen met tegenzin opeten, maar volop genieten van gezonde lekkernijen.

Zoveel kinderwensen, zoveel mensen

Een andere reden dat ik het lastig vind om over voeding te schrijven voor een internetpubliek, is dat ik geloof dat wat goed is voor de één, dat niet persé is voor een ander. Welke voedingsmiddelen goed voor je zijn is niet alleen van het voedingsmiddel zelf, maar ook van andere factoren afhankelijk: jouw lichaamstype, het seizoen, je fysieke gesteldheid, mogelijke allergieën, etc.

Neem nou de inmiddels welbekende smoothie: boordevol vitamientjes en mineralen, dus héél gezond zou je denken. Maar als het koud is en/of jij het koud hebt, is zo’n koude klets op je maag niet persé gezond. Of als jouw spijsverteringskanaal vanwege allerlei redenen niet optimaal functioneert, dan hebben je maag en darmen een flinke kluif aan die vermorzelde groente-fruitpuree. Zeker omdat ie zonder kauwen meteen je maag binnenvalt.

Je kunt je prima laten inspireren door de ’boost-je-vruchtbaarheid-lijstjes’, maar durf daarbij op je eigen gevoel te vertrouwen. Neem je eigen lichaam altijd als uitgangspunt. Ervaar hoe je lichaam reageert op wat je eet: oprispingen, winderigheid, buikpijn, dunne ontlasting, hoofdpijn, moeheid. Deze symptomen geven aan dat je iets misschien (nog) niet goed verdraagt, dat je spijsvertering niet optimaal werkt of dat  je op dat moment iets anders nodig hebt. Leer je lichaam via de symptomen en je energieniveau kennen en ontdek van daaruit waar jij goed op reageert en waarop niet.

Onze voedingsindustrie

De laatste reden voor mijn terughoudendheid zijn de controverses ten aanzien van ‘vruchtbare voeding’. Dit hangt een beetje samen met het voorgaande punt: wat voor de één goed is, is dat voor de ander niet altijd. Maar als het om de herkomst en gezondheid van onze voeding gaat, wordt het al snel complex en ondoorzichtig. Want bij het beantwoorden van de vraag ‘wat is gezond?’ spelen veel belangen, onder andere die van de voedingsindustrie. Geen vrolijke conclusie, maar onze voeding is helaas in de afgelopen eeuw een commercieel product geworden. En de makers ervan hebben niet altijd jouw gezondheid en welzijn als hoogste prioriteit.

Als je net als ik uit de jaren 70/80 stamt, dan ken je de slogan ‘Melk, de witte motor’ vast nog wel. In mijn jeugd was melk goed voor elk! En ik dronk er liters van. Mijn eczeem en buikpijn werden destijds niet met dit gezonde goedje in verband gebracht. Achteraf wel. Die slogan was een bedenksel van de melkfabrikanten, onderbouwd met inmiddels achterhaalde onderzoeksfeiten. Melk is niet goed voor elk, maar die slogan was wel heel goed voor de portemonnee van de melkfabrikant.

Of iets dat het label gezond opgeplakt heeft gekregen dat daadwerkelijk is, is ingewikkeld. Het kan een marketingtruc zijn. Of het kan in de basis kloppen maar door wijze van telen, bewerken en verpakken toch weer teniet zijn gedaan.

Voorbeeldjes?

 • Vet had lange tijd een slecht imago in verband met aderverkalking. Als antwoord kwamen er ‘light’ producten met weinig vet op de markt. Weinig vet, dus gezond denkt de onbewuste consument. De grote hoeveelheid glucose-fructose siroop (geraffineerde suiker) die erin zit, maakt zo’n product echter niet per definitie veel gezonder. Of vet daadwerkelijk ongezond is, is trouwens ook nog maar de vraag.
 • Tarwe is in de basis een voedzaam graan. Maar door de focus van de landbouwindustrie op ‘lage kosten, hoge opbrengsten’ is dat mooie tarwe de afgelopen decennia flink veranderd. De hoeveelheid gluten is door veredeling verveelvoudigd en deze – door de mens – moeilijk verteerbare stoffen krijgen bij de bakker niet meer de broodnodige fermentatietijd tijdens het rijzen. Daardoor veroorzaken gluten problemen in onze darmen, samen met allerhande chemische ‘verbeterstofjes’ die aan het brood zijn toegevoegd.
 • Vlees en vis zijn – in beperkte hoeveelheid en kakelvers uit het wild in een schone omgeving – goede voedingsbronnen voor mensen. Maar ze zijn dat niet als ze eerst volgespoten worden met hormonen en antibiotica, genetisch gemodificeerde voeding krijgen, in een vervuilde omgeving hutjemutje opgroeien en na de slacht jaren in een grote vrieskist hebben gelegen, voordat ze op jouw bordje liggen.

Je wordt waarschijnlijk niet echt vrolijk van deze voorbeelden. Het is belangrijk dat je leert stilstaan bij wat je eet en nadenkt over hoe dat op jouw bord terecht is gekomen. Met die kennis kun je namelijk andere keuzes gaan maken, zodat de kwaliteit van jouw voeding beter wordt. Niet alleen voor je vruchtbaarheid, maar voor het welzijn van al het leven op aarde.

Goed. Dat gezegd hebbende komen hier dan ‘mijn’ praktische tips, een aantal algemene uitgangspunten over wat te eten om je vruchtbaarheid te ondersteunen.

“Gezonde voeding is met liefde en aandacht groot gebracht in een zo’n natuurlijk mogelijke omgeving. Heeft de tijd gekregen om in zijn eigen tempo te groeien. Ligt kort na de oogst bij jou in de keuken om met diezelfde liefdevolle aandacht te worden bereid en opgegeten.”

 1. Eet zoveel mogelijk plantaardig, onbewerkt, lokaal, biologisch voedsel van het seizoen

Check op de bordjes in de supermarkt waar het product vandaan komt. Kies een vers stukje vlees of vis en niet de voorverpakte hamburger die nog twee weken houdbaar is. Of nog beter: zoek een (biologische) boerderijwinkel in de buurt. Je eet daardoor automatisch meer volgens de seizoenen: stevige kost in de koude dagen, lichtere kost in de warme dagen. Het is meestal goedkoper, milieuvriendelijker en de boer of tuinder kan al je vragen over de groei van de dieren, eieren en planten beantwoorden.

 1. Over the rainbow

Creëer regenbogen op je bord door allerlei kleuren groente en fruit te kiezen. Elke kleur heeft namelijk zijn eigen kwaliteit: specifieke vitamines, anti-oxidanten, mineralen of andere belangrijke stofjes die jouw lichaam ondersteunen, helpen bij herstel en/of energie geven. Eet in ieder geval elke dag een flinke portie groene groente, maar vergeet ook de gele, oranje, rode, paarse, blauwe en witte pareltjes niet.

 1. Kies voor onbewerkte vetten en schone eiwitten

Kies voor kwaliteit! Niet de kiloknaller kip, de in plastic voorverpakte tilapiafilet uit de vriezer of de goedkope, reukloze zonnebloemolie in plastic fles. Die bevatten schadelijke stoffen. Eet liever een kleiner stukje verse, blije kip van de biologische boer en/of verse haring van de visboer. Investeer in een sterk geurende, extra vierge, koudgeperste biologische olie (olijf, sesam, walnoot, lijnzaad) en gooi daar regelmatig een flinke scheut van over je eten als het al op je bord ligt. Bak in royaal natuurlijk verzadigd vet, zoals kokosolie of ghee. Ook prima voor op de boterham. Week je pitten, zaden en noten een nachtje in water, zodat ze makkelijker verteerbaar zijn.

 1. Vermijd geraffineerde suikers, zout, vetten en zetmeel

Als je volgens de eerste drie uitgangspunten eet, dan reduceer je de hoeveelheid bewerkte (geraffineerde) voeding en belastende stoffen die je binnenkrijgt al enorm. Wees kritisch op de voorverpakte producten die je koopt, ook als ze biologisch zijn. Check het etiket en kies voor de variant met de minste suikers, transvetten en toevoegingen. Bereid alles zoveel mogelijk zelf.

 1. Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en diner als een knecht

Overdag verbruiken we meer energie dan ’s avonds. Maar veel mensen slaan hun ontbijt over en eten pas aan het einde van de dag hun grootste maaltijd. Experimenteer eens hoe het voelt om dit om te draaien. Pak bij je ontbijt en lunch vorstelijk uit. Je zult merken dat je ’s avonds minder honger hebt. En dat je ochtend- en middag snaaimomentjes vanzelf verdwijnen.

granaatappel vruchtbare voeding

PS: Je was misschien nieuwsgierig waarom er een ontplofte granaatappel boven dit stukje staat. Ik hou enorm van de wijsheid en knipogen van de natuur. De granaatappel is er zo eentje. De structuur van de granaatappel lijkt op de eierstok. In heel veel culturen staat deze vrucht symbool voor vruchtbaarheid en overvloed. De oude farao’s kregen ze vaak mee in hun graf ter bevordering van de wedergeboorte. Ze zitten boordevol anti-oxidanten (goed voor je cellen), vitamine C en vezels (!). Overigens geloven de Chinezen dat je je vruchtbaarheid niet alleen stimuleert door ze te eten, maar ook door er een naast je bed te zetten.