The magic of life

Soms heb je zo’n moment waarop je vanuit het niets opeens het antwoord weet op een vraag die je al heel lang bezig houdt. Ditmaal stond ik onder de douche met ingesopte haren. De vraag: ‘Waarom worden sommige moeders geen moeder?’

Je kent ze wel of misschien ben je er zelf één. Vrouwen die een diepe wens koesteren om kinderen te krijgen, waarvan je gewoon weet dat ze fantastische moeders zouden zijn. Ze doen er alles aan om zwanger te worden. Van medische behandelingen tot ultragezond leven. Van complementaire geneeswijzen tot zweverige mediums. Ze halen alles uit de kast. Maar wat ze ook proberen … het lukt niet, het komt niet.

De omgeving steunt met bemoedigende woorden: “Je moet vertrouwen houden!”, “Je moet het gewoon loslaten, dan komt het écht” of met goedbedoelde tips en doorverwijzingen naar allerhande wonderdokters. Moeder worden is het uiteindelijke doel. En de strijd om dat doel te bereiken duurt soms jaren voort. Tot het moment dat het dan eindelijk zover is. Dan begint het feest. Of dat het niet meer kan. Dan begint de rouw.

Het moeilijkste van dit proces is dat je wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en angst. Als er hoop is, onderdrukken we de angst. Als er angst is, verliezen we de hoop. Om dat geslinger tot stilstand te brengen, moet je de illusie waarin we met z’n allen geloven doorprikken.

Want dat het feest begint bij de geboorte van een kind en dat de rouw begint als blijkt dat dat niet gaat gebeuren, klopt helemaal niet. Als zwanger worden niet vanzelf gaat, is dat – los van de uitkomst – op zichzelf al een rouwproces.

En dat proces verdient jouw liefdevolle aandacht.

Als je te maken hebt met een (nog) onvervulde kinderwens is het belangrijk om ruimte te maken voor jezelf. Voor wat je overkomt. Voor wat het met je doet. Voor wat het leven je te vertellen heeft. Dat is op momenten heel confronterend en pijnlijk, want het vraagt je te leren accepteren, vertrouwen, veranderen, loslaten en/of ontdekken. Maar het biedt je de mogelijkheid om bewuster te worden van wie je bent en welke betekenis het leven, jouw leven voor je heeft. Dan kom je tot de kern … daar waar de magie op je ligt te wachten.

Terug naar de beginvraag: “Waarom worden sommige moeders geen moeder?”

Omdat ze het al zijn. Een kinderwens is het zaadje dat ontkiemt uit de moeder die al in je zit en die zich wil manifesteren. Ook al krijg je in onze maatschappij pas een officieel ‘moeder’ stempel als je een kindje hebt gebaard, volgens mij werkt het universum precies andersom. Je bent een moeder die haar liefde wil geven aan het leven, aan de wereld.

Soms ontwikkelt dat zaadje zich – vanzelf of met hulp – tot een eigen biologisch mensenkind. Soms wordt het iets anders: kinderen die via een andere route in je leven komen, een creatief levenswerk, een vervullende baan, een roeping om andere mensen, dieren of de natuur te helpen. Misschien lijkt dat laatste tegenwoordig steeds vaker te gebeuren, omdat er al genoeg kinderen op de wereld zijn maar te weinig moeders?

Vertrouwen in jouw zaadje en daar zo goed mogelijk voor zorgen, zoals een moeder zou doen. Vertrouwen dat het leven je helpt om het uit te laten komen, op z’n eigen tempo, op z’n eigen manier, in z’n eigen vorm. That’s the magic of life.

 

Heb je het gevoel dat het tijd is om ruimte te geven aan de magie in jouw leven? Onderzoeken hoe je jouw moeder- of vaderliefde vorm kunt geven zonder biologisch kindje? Wees welkom om mee te gaan op de ‘Heel je kinderwens’ retreat van 25 t/m 29 april 2019.