Wees nieuwsgierig – een ode aan ‘mijn’ ‘tante’ Els

ElsLieve ‘tante’ Els,

Toen ik verliefd werd op Tsooj kreeg ik daar een prachtige schoonfamilie bij, waaronder jij. Vanaf onze eerste ontmoeting voelde ik me welkom bij je. Door jouw oprechte interesse en betrokkenheid voelde ik me gehoord en gezien. Ook al waren we geen familie en werd je liever niet met die titel aangesproken, je werd in de loop der tijd voor mij een tante. Een wijze tante, die door aandachtig luisteren en weinig woorden, op de juiste momenten advies en helderheid gaf.

“Wees nieuwsgierig,” zei je ooit tegen me toen ik weer eens worstelde met een veeleisende baan en eeuwige onzekerheid over mijn eigen kunnen. Het was geen pasklaar advies. Het was geen stappenplan. Het was geen antwoord op mijn geworstel. Het was veel meer dan dat. Want dat zinnetje gaf me het vertrouwen, dat ik in elke situatie zélf de kracht had om mijn perspectief te kiezen. In de jaren die volgden werd het mijn mantra. Als ik angstig was over medische behandelingen, uitslagen of een kinderloze toekomst herhaalde ik in mezelf: “wees nieuwsgierig.” Door die bril van nieuwsgierigheid zag mijn leven, de wereld en de toekomst er direct anders uit.

In januari gaf ik een lezing over mijn boek Baby in mijn hoofd voor een groep dappere, mooie mensen die geen eigen kinderen heeft gekregen. Ik vertelde over de periode waarin mijn toekomst een zwart gat leek, waarin ik dreigde te verdwalen. Over hoe er, telkens als ik de moed op wilde geven, een nieuw lichtpuntje verscheen dat een stukje van de weg bescheen. Eén van die lichtpuntjes was jij. Op jouw woorden ‘wees nieuwsgierig’ kreeg ik na de lezing mooie reacties: “Daar kan ik tenminste iets mee!” Zo geef ik jouw verlichtende woorden door.

Gisteren was het zeven jaar geleden dat je overleed. Via deze weg wil ik je nogmaals bedanken. Om wie je was en wat je voor ons betekent. Ja, betekent en niet betekende. Want wat je ons zo mooi laat zien, is hoe je voortleeft in de wijsheid die we van jou meekregen, de herinneringen aan hoe je in het leven stond en ook stierf: zorgzaam, betrokken, moedig en … nieuwsgierig.

Dank je wel lieve Els! Het gaat je goed.