Oefeningen voor het buikgebied

Ontspanning in het buikgebied is essentieel voor je energieniveau en fertiliteit. Met behulp van yoga kun je spanning in je buik verminderen. Eén van mijn favoriete Pralaya Yoga series daarvoor is de ‘Replenishing serie’. De houdingen zijn een beetje onconventioneel, maar de serie is heel effectief om je energieniveau te herstellen en je buik te ontspannen. Om je te helpen deze serie goed uit te voeren, geef ik je wat extra hulpmiddelen!

Video’s

Allereerst hebben we een video gemaakt met extra uitleg per houding. Je vindt hem hieronder! Daarnaast begeleid ik je samen met mijn collega Anne te Brake door een uitgebreide versie van de serie op het YouTube-kanaal van Fertility Yoga & Lifestyle.

Praktische tips

  • De blokken geven steun, maar kunnen pijnlijk zijn als de bilspieren zwak zijn. Gebruik in dat geval een groot, rond bolster.
  • Neem tussendoor voldoende tijd in de uitgangspositie om het effect in je lichaam te voelen.
  • Geef jezelf tijd om de serie te ontdekken. Het is niet erg als je in het begin worstelt, niets voelt of als het allemaal onhandig aanvoelt. Practice with patience!
  • Hulp nodig? Zoek dan een Pralaya yogadocent bij jou in de buurt (zie o.a. www.pralayayoga.nl of www.pralayayoga.be)

De anatomie achter deze serie

Met deze serie brengen we meer ontspanning in het buikgebied. Daarbij staat een diep gelegen buikspier centraal: de psoas major. In het oosten wordt dit ‘de spier van de ziel’ genoemd. De uitleg is misschien wat technisch, maar ook heel interessant.

Het bovenste deel van psoas major zit vast aan het lumbale deel van de wervelkolom, net onder het middenrif. Het onderste uiteinde zit vast aan de binnenzijde van het bovenbeen. Door haar ligging beïnvloedt psoas de zenuwen, bloedvaten en organen in het buikgebied. Zo is het aanhechtingspunt aan de lumbale wervelkolom de plek waar de zenuwen naar de geslachtsorganen zich afsplitsen van het ruggenmerg. Ook de bloedvaten die het buikgebied voorzien van bloed en de (bij)nieren – belangrijk voor de hormoonbalans en je energieniveau – liggen dicht tegen psoas aan. Hun werking wordt door deze spier beïnvloed.

Chronische spanning op (gedeelten van) psoas kan doorstroming in de kleine bloedvaten en zenuwen in het buikgebied belemmeren. Daarnaast geeft een gespannen psoas het signaal aan het zenuwstelsel dat er ‘gevaar’ dreigt, waardoor het lichaam in de stressmodus blijft. Wat weer kan leiden tot uitputting van de bijnieren en daarmee tot hormonale disbalans.

Veel mensen hebben last van chronische spierspanning in psoas. Dit kan ontstaan door een verkeerde lichaamshouding (buikspieroefeningen, veel zitten en/of autorijden), een stressvol bestaan (psoas reageert op de stressrespons van het zenuwstelsel door zich aan te spannen) en/of emotioneel trauma. Die chronische spanning kan zich uiten in allerhande klachten: lage rugpijn, pijn in je bil, scoliose, kniepijn, menstruatiepijn, spijsverteringsproblemen. En ook vruchtbaarheidsproblemen, is mijn (nog) niet wetenschappelijk onderbouwde visie.

Psoas ontspannen en verlengen met Pralaya Yoga

Ontspanning van psoas is dus belangrijk! Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk om met name de gluteus (bilspieren) te versterken in houdingen waarin psoas zich kan uitstrekken. En om vervolgens het bindweefsel rondom de spier te verminderen met behulp van cyclische twists. In Pralaya yoga heeft Robert Boustany daarvoor een aantal zeer effectieve houdingen ontwikkeld, waaronder de ‘Replenishing Serie’.

De positie waarin je ligt, ondersteunt ook op andere manieren je energieniveau en natuurlijke vruchtbaarheid. De blokken (of het bolster) onder het bekken stimuleren de doorbloeding van de buik. De milde druk op de bovenrug in combinatie met een diepe ademhaling opent de wervelkolom, waardoor zenuwimpulsen vanuit het centrale zenuwstelsel gemakkelijker hun weg naar het buikgebied vinden. En doordat je in deze positie gemakkelijker diep kunt ademhalen met het middenrif, worden je buikorganen gemasseerd.