Yoga bij eicelpunctie

Ik kan uren vertellen over hoe yoga mij heeft geholpen tijdens (en na) ons medische traject. Maar laat ik praktisch beginnen! Eén van de momenten dat mijn yoga tools van pas kwamen, was voor de eicelpunctie voor de 1e ivf-poging. Omdat ik tijdens de laatste iui-poging overstimulatie had, kreeg ik toen onverwachts een punctie. Die was vreselijk pijnlijk. Ik stond dus niet te juichen dat ik dit nog een keer moest ondergaan. Maar nu wist ik het van tevoren. Dus deed ik wat voorbereidingswerk!

Vóór en na de punctie

Vanaf een aantal dagen vóór de punctie tot een paar dagen erna deed ik dagelijks een houding, die Viparita Karani (benen-tegen-de-muur) genoemd wordt. De houding geeft een zachte verlenging van de lumbale wervelkolom, doordat het bekken op een verhoging ligt. Alle zenuwen naar de geslachtsorganen ontspringen vanuit dit deel van de ruggengraat. Door de verlenging krijgen de zenuwen meer ruimte en kunnen ze beter functioneren. Met de benen tegen de muur en het bovenlichaam op de grond wordt een diepe buikademhaling makkelijker. Daardoor kan de hele onderbuik, inclusief spieren en organen, meer ontspannen en wordt de doorbloeding verbeterd. En dat heeft een pijn-verzachtend effect tijdens en na de punctie.

Blijf in de houding zo lang het goed voelt. Het liefst langer dan 10 minuten voor het beste effect. Zet eventueel een fijn muziekje op en probeer tijdens de oefening steeds met je aandacht bij je ademhaling en je lichaam te blijven, of er naar terug te keren. De houding is veilig tijdens hormoonbehandelingen. In onderstaande homemade video geef ik je uitgebreide uitleg.

Daarnaast is deze houding onderdeel van de video ‘Ontspanning & herstel – restorative yoga‘ op het YouTube-kanaal van Fertility Yoga & Lifestyle. Daarin combineren we de houding met een geleide meditatie.

Tijdens de punctie

Tijdens beide puncties leerde ik dat focussen op mijn eierstokken en de pijn beter werkt dan mezelf afleiden. Dit klinkt misschien onlogisch, maar verschillende vrouwen die ik heb begeleid hebben het ook geprobeerd. En het helpt!

Hoe doe je dat? Voordat de punctie start, neem je even de tijd om het ontspannen gevoel in je onderbuik op te roepen dat je hebt ervaren tijdens bovenstaande yogahouding. Vervolgens breng je je aandacht naar je eierstokken en blijf je rustig en diep naar je buik ademen. Ook als dat ademhalen niet goed lukt door de spanning, blijf je je aandacht op je onderbuik richten. Eventueel kun je je handen op je buik leggen of vragen of de verpleegkundige dat doet. Daarbij kun je visualiseren dat je liefde, zachtheid en ontspanning naar je eierstokken stuurt.

In yoga zeggen we ‘energie stroomt naar waar je je aandacht op richt’. Door op je eierstokken te concentreren en tegelijkertijd zacht en diep te ademen, stuur je daar in feite energie naar toe. Daardoor kunnen je eierstokken wat meer ontspannen en doet het minder pijn.

Merk je dat het niet lukt, loopt het anders dan verwacht en/of raak je in paniek? Vraag dan om hulp en tijd om weer bij jezelf te komen.

Het heeft misschien wat oefening nodig, maar probeer het eens! Heb jij tips & trucs? Deel ze op de FY&L Facebook-pagina!