The magic of life

Soms heb je zo’n moment waarop je vanuit het niets opeens het antwoord weet op een vraag die je al heel lang bezig houdt. Ditmaal stond ik onder de douche met ingesopte haren. De vraag: ‘Waarom worden sommige moeders geen moeder?’

Je kent ze wel of misschien ben je er zelf één. Vrouwen die een diepe wens koesteren om kinderen te krijgen, waarvan je gewoon weet dat ze fantastische moeders zouden zijn. Ze doen er alles aan om zwanger te worden. Van medische behandelingen tot ultragezond leven. Van complementaire geneeswijzen tot zweverige mediums. Ze halen alles uit de kast. Maar wat ze ook proberen … het lukt niet, het komt niet.

De omgeving steunt met bemoedigende woorden: “Je moet vertrouwen houden!”, “Je moet het gewoon loslaten, dan komt het écht” of met goedbedoelde tips en doorverwijzingen naar allerhande wonderdokters. Moeder worden is het uiteindelijke doel. En de strijd om dat doel te bereiken duurt soms jaren voort. Tot het moment dat het dan eindelijk zover is. Dan begint het feest. Of dat het niet meer kan. Dan begint de rouw. Het moeilijkste van dit proces is dat vacuüm waarin hoop en angst elkaar afwisselen. We willen daar het liefst zo snel mogelijk uit weg.

Maar het is juist dat vacuüm waarin de magie verborgen ligt.

Want dat het feest begint bij de geboorte van een kind en dat de rouw begint als blijkt dat dat niet gaat gebeuren, klopt eigenlijk niet. Als zwanger worden niet zomaar vanzelf gaat, is dat – los van de uitkomst – op zichzelf al een rouwproces. En het verdriet daarover is (meestal) niet opeens opgelost als het dan uiteindelijk wel lukt.

In mijn visie is het belangrijk om juist in dat vacuüm ruimte te maken voor jezelf. Voor wat je overkomt. Voor wat het met je doet. Voor wat het leven je te vertellen heeft. Juist in dat vacuüm van hoop en angst leer je jezelf en het leven kennen. Dat is op momenten heel confronterend en pijnlijk, want het vraagt je te leren accepteren, vertrouwen, veranderen, loslaten en ontdekken. Maar daarmee biedt dat vacuüm de mogelijkheid om bewuster te worden van wie je bent en welke betekenis het leven, jouw leven voor je heeft. Dan kom je tot de kern … daar waar de magie op je ligt te wachten.

Terug naar de beginvraag: “Waarom worden sommige moeders geen moeder?”

Omdat ze het al zijn. Een kinderwens is het zaadje dat ontkiemt uit de moeder die al in je zit en die zich wil manifesteren. Ook al krijg je pas een officieel ‘moeder’ stempel als je een kindje hebt gebaard, volgens mij werkt het universum andersom. Je bent een moeder die haar liefde wil geven aan het leven. Soms, vaak zelfs, ontwikkelt dat zaadje zich – vanzelf of met hulp – tot een eigen biologisch mensenkind.

Soms wordt het iets anders: kinderen die via een andere route in je leven komen, een creatief levenswerk, een vervullende baan, een roeping om andere mensen, dieren of de natuur te helpen. Misschien gebeurt dat laatste, omdat er al genoeg kinderen op de wereld zijn, maar te weinig moeders?

Vertrouwen in jouw zaadje en daar zo goed mogelijk voor zorgen. En erop vertrouwen dat het universum je helpt om het uit te laten komen, op z’n eigen tempo, op z’n eigen manier. That’s the magic of life.

PS Wil je op ontdekkingstocht naar manieren om jouw rol van wereldmoeder vorm te geven? Kijk dan in de agenda en doe mee met één van de workshops ‘Kinderwens als inspiratiebron’.